Los enamoramientos

Títol: Los enamoramientos
Autor: Javier Marías
Any de publicació: 2011
Editorial: Alfaguara
Pàgines: 408
ISBN:  9788420407135

Qualsevol excusa, sempre i quan estigui ben construïda, és bona per endinsar-se en les grans preocupacions de la humanitat, i així ho demostra Javier Marías. A Los enamoramientos la història queda relegada en segon pla per donar veu al relat intimista però intens d’una protagonista que ho inunda tot. Amb una prosa curosament elaborada, la novel·la és un viatge pausat que repassa des d’una perspectiva pròpia els dos temes universals de la literatura: l’amor i la mort.

Entre l’anàlisi filosòfica i la novel·la psicològica, Los enamoramientos parteix d’un argument senzill per explorar en paral·lel el procés d’enamorament i la pèrdua d’un ésser estimat. L’alegria i el dol es barregen en l’obra, que planteja com l’amor pot trencar els principis ètics i crear infinites contradiccions.

Els personatges, i més concretament la protagonista, són l’element que defineix la novel·la. La Maria és una dona a l’ombra, amb una feina qualsevol i una vida grisa i rutinària que només té sentit gràcies a la gent que l’envolta. Ja siguin coneguts o desconeguts, ella observa el seu voltant i viu en silenci amb l’exterior. De portes enfora, la Maria és una actriu secundària que passa desaparcebuda en tots els contexts. Tanmateix, dins seu les converses no cessen i la seva ment està governada pels monòlegs interiors sobre tot allò que veu i que viu.

Los enamoramientos és una obra guiada per la veu narrativa, que adquireix qualitat gràcies a la manera d’explicar més que pels esdeveniments en si. La prosa de Marías és per tant un element fonamental de la novel·la, que està plagada de descripcions denotant la riquesa semàntica de l’autor. Així, Marías s’adreça a un públic molt concret, allunyat dels best-sellers i amant de la literatura per ella mateixa. Los enamoramientos és doncs una obra per als lectors sense pressa, que gaudeixen amb una prosa impecable i busquen fragments carregats de significat, d’aquells que conviden de tan en tan a aturar-se  i reflexionar.

També se n’ha parlat al blog Viu i Llegeix.

Anuncis

8 thoughts on “Los enamoramientos

  1. Fas unes resenyes dels llibres super bones i molt ben escrites. Gràcies per donar-nos tan bones indicacions sobre les lectures.
    Llegir els teus comentàris es millor que segons quines critiques de segons quins critics.
    Roser

    • Hola Roser,

      Fa temps que tinc pendent la Roser Caminals, encara no he tingut temps de llegir res seu. També m’apunto el llibre que em dius de la Laura Freixas, moltes gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s