Cabdills

Títol: Cabdills
Autor: Marc Moreno
Any de publicació: 2011
Editorial: Acteón
ISBN: 978-84-938265-0-5 

Són poques les obres de ficció que giren al voltant de l’independentisme català, i la llista encara s’escurça més si la novel·la incorpora components històrics com una espasa centenària. Tanmateix, Marc Moreno s’atreveix i combina ambdós elements amb Cabdills, una història que plasma la lluita aferrissada pel poder en la política catalana. Malgrat que en un principi tal barreja pot resultar estranya, l’autor es mostra capaç de lligar tots els components en un thriller trepidant i ple de ritme.

La llegenda de l’espasa de Vilardell és el punt en comú entre un grapat de personatges ideològicament oposats però tots guiats per l’egoisme i els interessos personals. D’una banda, un polític primerenc a les files d’Esquerra Republicana prova d’obrir-se camí per fer caure i substituir el diputat del partit. De l’altra, una fundació de feixistes prova d’eradicar el sentiment nacionalista català mitjançant totes les vies possibles. I entremig de tal garbuix, un milionari fantasiós busca l’objecte per qüestions familiars, un jove historiador que busca una bona investigació i una inspectora de policia molt eficaç, entre d’altres.

Aparentment, Cabdills és una obra de contraris on dos bàndols comparteixen un objectiu tot i que les seves intencions difereixen. No obstant això, l’autor esquiva la simplicitat d’establir bons i dolents i construeix una paleta de personatges on el color polític no en marca el seu caràcter. D’aquesta manera, la ideologia esdevé un aspecte secundari, per emprar tan sols d’aparador i com a justificació de les seves accions. L’egoisme i els interessos personals són en realitat la motivació essencial de tots ells, i així queda palès en una obra que fa emergir la veritable cara de la política.

Una veu narrativa àgil i un argument amb acció contínua complementen l’obra, que manté l’atenció del lector fins al final. Amb Cabdills, queda demostrat que la ficció és possible en qualsevol context i que els elements més inimaginables, ben tramats, poden crear una història atractiva.

També se n’ha parlat al blog Club de Lectura de la Sandra.

Anuncis

One thought on “Cabdills

  1. Serà una obra de ficció, però el que n’expliques no difereix massa de la situació actual… suposo que l’acabaré llegint en un període curt de temps, a veure què em sembla.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s