Fago

Títol: Fago
Autor: Carles Porta
Any de publicació: 2012
Editorial: La Campana
Pàgines: 320
ISBN: 9788496735705 

Se sol dir que la realitat supera la ficció, i Fago n’és un bon exemple. L’assassinat de l’alcalde del poble l’any 2007 és el detonant del relat de Carles Porta, que fa emergir la part més humana d’una història plena de matisos. Desmarcant-se de les versions dels mitjans de comunicació, l’autor s’endinsa en els fets a través de l’entorn més proper del condemnat i dóna veu a la germana d’aquest, que ofereix una perspectiva completament oposada al relat oficial. Més enllà de la narració, Fago és un exercici de periodisme impecable, que enalteix la professió i evidencia com, malgrat la informació ha esdevingut un servei fonamental en la societat, el biaix i la subjectivitat provoquen que només es conegui la cara més típica de la realitat.

Tot i que el crim de Fago és l’eix central de la història, l’obra no es conforma amb la descripció dels fets sinó que n’explora totes les vessants. A través dels ulls de la germana del condemnat, Fago segueix el transcurs dels esdeveniments des del dia després de l’assassinat fins a la resolució judicial, tres anys més tard. L’obra és per damunt de tot un relat humà i colpidor, que evita caure en el sensacionalisme i a la vegada no deixa indiferent. Amb l’objectivitat com a principi fonamental, Carles Porta adopta un rol secundari però hàbilment exposa els buits i les contradiccions en la investigació policial i el posterior plet, que només serveixen per reforçar la frustració de la família, incapaç de combatre amb les decisions d’uns òrgans judicials al servei dels més poderosos.

Entre la narració històrica i el periodisme d’investigació, Fago és un document precís que dóna llum a tots els fets i detalls que els mitjans convencionals tendeixen a ignorar. L’obra representa un periodisme molt més ric del que predomina en el món de la comunicació actual. Mitjançant cartes, converses amb l’entorn del condemnat i documents policials, Fago configura un relat farcit de tot allò que s’oblida en les cròniques de premsa, malgrat ésser probablement una part rellevant dels fets. La única pega, però, és la manca d’una perspectiva més àmplia, que no es remeti únicament a la família del condemnat sinó també a la resta de persones esquitxades pel crim.

En qualsevol cas, si la història del crim de Fago ja sembla increïble seguint les versions oficials dels esdeveniments, les vivències de la família del condemnat i l’evolució del procés judicial, tacat d’incongruències, encara ho semblen més. I el pitjor (però en part també el millor) de l’obra, és que els fets són reals.

Anuncis

One thought on “Fago

  1. Gràcies pel teu comentari tan complet, m’ha convençut. M’abellia molt llegir aquesta obra, m’atreia l’ambientació tan asfixiant del crim, però encara no havia trobat cap ressenya enlloc i em feia una mica de por que fóra una mica sensacionalista. Ja veig que no. Me l’apunte entre les prioritats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s