Criadas y señoras

Títol: Criadas y señoras
Autora: Kathryn Stockett
Any de publicació: 2009
Editorial: Maeva
Pàgines: 480
ISBN: 9788492695102

La discriminació racial és un fenomen real però amagat en les societats modernes, que resulta omnipresent malgrat els intents socials per eradicar-lo. Criadas y señoras explora la segregació ètnica a finals del segle passat, quan els prejudicis i atacs a persones de diferent color eren tan evidents que resultava estrambòtic plantejar una possible igualtat entre persones, independentment del seu origen. L’obra se situa entre la narrativa intimista i la novel·la crítica mitjançant un estil proper i fluïd que s’adapta a tot tipus de lector.

Criadas y señoras és el retrat d’un poble del Mississipi regit per la jerarquia racial que caracteritzava els Estats Units als anys setanta. L’escenari, homogeni i senzill, se sustenta en un grup de famílies benestants, cadascuna de les quals disposa dels serveis d’una criada de pell negra que treballa en una precarietat absoluta. A partir d’aquesta esclavitud generalitzada, però percebuda com quelcom habitual a la vila, una jove periodista es qüestiona la realitat i s’hi enfronta.

La lluita entre l’entorn social de la noia i les seves conviccions personals desenvolupa en una història de conflictes ètics i amistats secretes disfressades d’hipocresia. Criadas y señoras és un entramat d’anècdotes quotidianes que plasmen la discriminació racial des de múltiples perspectives però sense perdre el rumb d’un argument acotat i previsible. Tot i el pes de la temàtica, però, la novel·la es presenta com una història dolça i agradable, ideal per als amants de les obres plàcides que deixen un somriure al lector.

Anuncis

5 thoughts on “Criadas y señoras

  1. Hola, és la primera ressenya que llegeixo des de la Catosfera. Fins ara totes les crítiques, o mes aviat lloances, venien de més enllà de la nostra frontera i, la veritat , la unanimitat extrema no m’acabava de convèncer. Amb la teva puntuació i amb el teu criteri lector ja em faig una idea més real del llibre. Gràcies.

    Que tinguis una bona entrada d’any.

  2. Jo també la vaig comentar al bloc. A mi em va agradar força. Es deixa llegir amb facilitat.
    Tot i que m’esperava que la cosa acabaria malament, com dius tu, al final et deixa amb un somriure.

  3. No n’havia sentit a parlar, i els reis l’han dut a la meva mare, ja li demanrè quan l’acabi ella

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s