Diario de una ama de casa desquiciada

Títol: Diario de una ama de casa desquiciada
Autora: Sue Kaufman
Any de publicació: 2010
Editorial: Libros del Asteroide
Pàgines: 330
ISBN: 9788492663187

Ni una història encisadora, ni una paleta ben farcida de personatges, ni acció contínua d’aquella que enganxa ni un estil narratiu tan detallat i precís que faci caure la bava. Diario de una ama de casa desquiciada no té res d’això, però tanmateix captiva. L’obra de Sue Kaufman atrapa per la seva senzillesa, però sobretot perquè no té secrets; és, tal i com diu el títol, el diari d’una mestressa de casa que ha perdut el rumb i que recorre a l’escriptura per recuperar-lo. L’autora s’arrisca i es juga tota l’atenció del lector a una sola carta, la d’una protagonista sense res en especial més enllà d’una potència narrativa tan impressionant que no necessita d’altres instruments secundaris per fer-se llegir.

La Tina és una dona de mitjana edat amb una vida aparentment perfecta. El seu marit és un advocat d’èxit que li regala una existència econòmicament fàcil, i té dues filles encantadores que se l’estimen molt. Tanmateix, i com sol passar en casos com aquests, la Tina no és feliç. La seva figura oscil·la entre el maniquí que no deixa de somriure i assentir en els actes socials del seu marit i el robot que compleix al peu de la lletra les funcions encomanades com a mestressa de casa.

L’obra ens endinsa en una vida tan perfecta que es trenca perquè està buida de contingut, i davant la insostenibilitat de la situació, la Tina esdevé una dona patèticament obsessiva, perduda i confusa en un mar de felicitat superficial. L’absència de preocupacions i problemes en la rutina perfecta de la seva vida la porta a desconfiar de tothom però sobretot de si mateixa i a victimitzar-se per cridar l’atenció d’un marit impertèrrit que la percep com un objecte més en la seva existència idíl·lica.

Aquest espiral d’incertesa i apatia, però, es capgira quan la Tina narra al diari les seves experiències. L’humor aparentment inconscient amb què tracta les seves vivències és cabdal per convertir-la en un personatge potent, extremadament divertit i, malgrat l’impacte de les seves extravagàncies, encantador. Diario de una ama de casa desquiciada és un homenatge humil a clàssics com L’amant de lady Chatterley i alhora una apologia del paper de les dones fora de la llar. Kaufman aconsegueix, doncs, tergiversar una quotidianitat grisa emprant tan sols una perspectiva que li aporta color i que demostra que la negror de la vida depèn del punt de vista des d’on es miri.

També se n’ha parlat al blog Elquellegeixo.

Anuncis

2 thoughts on “Diario de una ama de casa desquiciada

  1. Ja vas comentar en el seu moment que l’apuntaves per més endavant. Veig que fas cas de la teva llista de properes lectures…a mi, de vegades, se’m passa!
    Per cert, gran lectura la que estàs fent ara: a mi em va encantar. Tan de bo la disfrutis tant com jo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s