Una palabra tuya

Títol: Una palabra tuya
Autora: Elvira Lindo
Any de publicació: 2008
Editorial: Seix Barral
Pàgines: 256
ISBN: 9788432212529

Recupero Elvira Lindo després de molt de temps de no llegir-la. Vaig conèixer aquesta autora amb Manolito Gafotas i ara la reemprenc amb una novel·la per adults completament diferent a les històries del nen àcid de les ulleres rodones. Una palabra tuya no perd però l’essència estilística de l’escriptora, que tendeix a ubicar les seves obres en barris pobres, amb personatges de baix nivell cultural i envoltats de misèries. Ells mateixos, però, sorprenen per la seva capacitat de reflexió, que obliga al lector a meditar sobre com la pressió social ens ubica uns i altres en categories preconcebudes i carregades de prejudicis.

La Rosario és una dona d’uns 30 anys amb una vida completament estancada; viu amb la seva mare, que té Alzheimer, treballa d’escombriaire i pràcticament no es relaciona amb ningú. La seva única “amiga” és Milagros, una companya de feina excessivament immadura que la segueix per tot arreu. Entre la ignorància i el desencís, la vida de la Rosario avança sense sotracs però sense res que la motivi. Ella és conscient que la seva situació és insostenible, que la seva existència no es correspon amb el que se suposa que fa la resta de la gent. Tanmateix, la Rosario es despreocupa i es desentén amb una innocència sospitosa, que fa pensar si la seva apatia és deguda a una manca d’educació o a la lucidesa de voler evitar un món ple de dolor i d’hipocresia.

Elvira Lindo empra amb gràcia els monòlegs interiors de la protagonista, que serveixen de fil narratiu i a la vegada emmirallen un escenari penós i trist. Les escombraries que recull cada dia la Rosario són un símil de la deixadesa d’ella mateixa, que no s’estima ni estima als altres. L’obra segueix la línia de la decrepitud en tot moment, i la veritat és que no deixa un bon gust de boca al lector. No obstant això, és alhora la plasmació d’una vida anònima que, encara que no ens agradi, retrata una realitat molt actual.

Anuncis

3 thoughts on “Una palabra tuya

  1. jo no he llegit mai res daquesta autora i la veritat és que en tinc poques referències. Bé, ara ja en tinc una més

  2. Tret d’algun llibre de Manolito Gafotas no he llegit res més d’Elvira Lindo, no coneixia la seva faceta com escriptora de narrativa adulta, l’haurem de descobrir. Gràcies per la recomanació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s