Sol a Berlín

Títol: Sol a Berlín
Autor: Hans Fallada
Any de publicació: 2011
Editorial: Edicions de 1984
Pàgines: 704
ISBN: 978-84-92440-61-0

Esgarrifances i admiració a la vegada. Sol a Berlín traspua valentia i coratge en una història que posa la pell de gallina al mateix temps que fascina al lector. La lluita silenciosa d’un matrimoni alemany en contra del règim nazi és el motor de la novel·la, que adquireix valor afegit en basar-se en fets reals. En aquest sentit, Fallada no decepciona i parteix d’uns esdeveniments no ficticis per teixir una obra mestra on juga amb la humanitat dels personatges per despertar tot tipus de sentiments al lector.

Otto i Anna Quangel són una parella d’alemanys exemplar, que compleix amb les obligacions del règim i treballar per fer créixer el país. Tanmateix, la mort del seu únic fill a l’exèrcit és l’explosió que capgira la seva actitud i els porta a encetar una lluita fantasma en contra de Hitler. Els Quangel, a simple vista fidels al nazisme, reparteixen postals on critiquen el règim amb la intenció d’obrir els ulls als seus conciutadans i fer-los adonar de les brutalitats hitlerianes. Així, el matrimoni adopta l’hàbit d’escriure una postal per setmana i deixar-la en un espai públic. Aquesta feina minuciosa i subtil però aparentment gens sorollosa farà trontollar els òrgans de seguretat alemanys en una cerca boja i frustrant dels autors dels escrits.

Sol a Berlín no és només la història del matrimoni Quangel, sinó també de la quotidianitat dels alemanys durant la Segona Guerra Mundial. Fallada elabora una plantilla de personatges que enamora al lector pel seu caràcter humà, malgrat les aberracions de les seves accions en alguns casos. Un garbuix d’emocions tant positives com negatives sacseja el lector al llarg d’una novel·la que es balanceja entre els principis morals més ideals i els horrors d’una realitat espantosa i crua.

Amb una veu narrativa potent, dinàmica i àgil, l’autor alterna els escenaris d’una Alemanya en guerra, on la destrucció, la ruïna i la decadència són el pa de cada dia. Fallada plasma sense miraments la vessant més crua de l’ésser humà en els ambients més inhòspits, freds i desoladors de la capital germànica. Sense deixar de banda un estil acurat i precís, Sol a Berlín és una obra indispensable per endinsar-se a l’interior d’una societat suposadament cohesionada però al capdavall construïda sobre els pilars eteris de la desconfiança i el temor.

Anuncis

8 thoughts on “Sol a Berlín

  1. És a la pila de pendents i de moltes pàgines, que encara avança més lentament, però la llegirem.

  2. Sempre m’ha intrigat com erne la gent que donaven suport al nazisme i com van reaccionar a mida que veien les atrocitats. Amb aquets apunt m’has fet pujar la lecturina. Aquest va al sac de les recomanacions especials

  3. El vaig regalar el nadal passat al meu home i després de tres mesos d’anar-lo marejant, el va deixar (?).
    Quan vaig començar-lo a llegir, la història em va enganxar des del principi. Són capítols de la història recent poc explicats. Petits actes que poden semblar insignificants però que poden esdevenir importants i desestabilitzadors a un gran sistema de poder. Millor fer quelcom que quedar-nos plegats de braços.
    Ara estic a la cua de la biblioteca de la seva darrera novel.la, “Llop entre llops”, li tinc ganes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s