Brooklyn

Si sou d’aquells lectors apassionats per les novel·les d’acció tipus El codi Da Vinci o les obres de Julia Navarro, podeu estalviar-vos de llegir aquesta ressenya. Brooklyn és una història que adquireix valor pels petits detalls que la constitueixen. Més enllà d’un argument potent, o d’una intriga que enganxa, Colm Toibín ha creat una obra on un estil acurat i una narració intimista constitueixen els pilars de la novel·la.

Irlanda, mitjans del segle XX. Eilis Lacey tot just acaba de sortir d’una adolescència tranquil·la i submisa, que reforça la seva tendència a seguir les pautes marcades per l’entorn social. Així, Eilis estudia i treballa tal i com la seva mare i la seva germana li aconsellen, sense plantejar-se una existència diferent a la que el destí li ha fixat, com a moltes altres noies que acoten les exigències de les normes establertes.

La seva trajectòria, però, es trenca quan es veu obligada a emigrar a Amèrica, ja que el continent li ofereix unes oportunitats laborals que no troba a Irlanda. Així, l’Eilis fa el cor fort i, empesa per la seva família, marxa a Brooklyn a treballar. Per primera vegada, la protagonista es troba sola en un escenari desconegut, i ha d’afrontar els esdeveniments sense la seguretat de les persones que abans li encaminaven la vida. A Amèrica, l’Eilis descobreix la llibertat i l’amor, però també fa créixer el seu sentit de la responsabilitat i desenvolupa el seu esperit crític vers allò que li succeeix. Tanmateix, el seu caràcter dubitatiu fa que s’aferri a les persones que li són properes sense poder evitar així aquesta dependència cap a algú que li marqui els passos.

Brooklyn és la història d’una independència inesperada, de com els esdeveniments permeten trencar les cadenes d’un destí prefixat. La quotidianitat de l’Eilis fa que no sigui una novel·la de grans successos, però són els seus pensaments, els dubtes i les decisions que pren amb incertesa el que aporta qualitat a l’obra. El tractament dels personatges i la forma de narrar amb gràcia una quotidianitat anònima transformen la vida de l’Eilis en una novel·la tendra, agradable i dolça.

També se n’ha parlat al blog de Viuillegeix.

Anuncis

5 thoughts on “Brooklyn

  1. Difícil m’ho poses, encara que l’últim d’en Dan Brown em va avorrir una mica (massa previsible), i la “Sang dels Innocents” (l’únic que he llegit de la Júlia Navarro) em va agradar, aquest “Brooklyn “ sembla força interessant. 😀

    Suposo que són llibres diferents per a moments diferents o per a ritmes diferents. El tindré en compte.

  2. No em diguis això que j sóc de les que m’ho passo bé amb aquest llibres, tot i reconèixer la seva dubtosa qualitat. Vols dir que no em pot ineressar també aquest que ressenyes . Fa bona cara 🙂

  3. Això que expliques de que un canvi en l’actitud de la protagonista fa que canviï el seu destí m’ha fet pensar en aquella frase, que ara no sé qui dir-la: “caràcter és destí”.
    Pel que expliques sona molt interessant. El tindré present per futures lectures!

  4. És un llibre encantador, per llegir a poc a poc i deixar que la prosa de Toibín et sedueixi. A mi, em va agradar molt!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s