Les noies de Xangai

Les noies de Xangai és una novel·la de va-i-véns. Entre el gènere històric i la narrativa intimista, l’obra desenvolupa un argument sotmès als grans esdeveniments de mitjans del segle passat però alhora completament determinat per les experiències quotidianes de les protagonistes. Malgrat el títol, la novel·la transcorre en un escenari doble, entre un Xangai convuls i pobre i una Amèrica esperançadora i plagada d’oportunitats per prosperar. A més, la perspectiva de la història oscil·la entre les dues protagonistes, germanes però amb un caràcter oposat.

La Pearl i la May són dues noies joves i boniques que viuen una adolescència plena de luxes i capricis. La seva família gaudeix d’una bona posició dins l’estructura social xinesa, i les preocupacions de les protagonistes no van més enllà de respondre als protocols amb èxit. Els problemes econòmics del seu pare, però, capgiren la vida de les noies, que d’un dia per l’altre s’han de sotmetre a un matrimoni concertat i a un exili permanent a Amèrica.

Tal i com ha posat de manifest en obres anteriors, Lisa See se serveix d’un context històric concret per traçar amb destresa una història commovedora. Les noies de Xangai mostra una Xina amb un poder incipient, que prova d’escalar posicions en el rànquing de països desenvolupats. A la vegada, però, les tradicions fortament arrelades i l’escàs nivell educatiu del camp fan d’àncora en la cursa per a l’evolució cap a la bonança econòmica xinesa.

En paral·lel, la història mostra el fort xoc que pateixen la Pearl i la May a l’hora d’adaptar-se a una societat diferent i sense cap mena de vincle amb amics o familiars que les ajudi a tirar endavant. Les noies de Xangai parla de fortalesa, valentia i coratge davant una situació turbulenta que s’allarga durant bona part de la vida adulta de les protagonistes. És una història plagada de les incerteses, dubtes i ignorància que provenen de la seva infantesa, però també de la força i l’esperança per seguir endavant i construir una vida que les faci plenament felices.

Anuncis

5 thoughts on “Les noies de Xangai

  1. M’ha recordat, en alguns aspectes, i pel que expliques a “El club de la bona estrella” de Amy Tan, si no l’has llegit segurament t’agradadà.
    El gènere entre històric i intimista, com dius, m’agrada i si també és una barreja de cultures encara més. Crec que m’agradarà.

  2. Genial! A mi em recorda, pel moment històric, a El Chino de Henning Mankell, i a La dona del Déu de la cuina d’Ami Tan.

  3. Retroenllaç: Literatura i altres recursos per apropar-nos a la Xina | El marcapàgines

  4. Retroenllaç: Somnis de felicitat | Un racó per llegir

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s