La passió d’Erzsebet

La passió d’Erzsebet és una obra difícil de catalogar. Es podria definir com una novel·la de vampirs, tot i que es desmarca per la versemblança del text de la literatura emergent que ha derivat de l’èxit de Crepúsculo. També es podria descriure com una obra d’intriga, amb un caire de misteri que envolta els personatges al llarg de tota la història, o bé com una obra eròtica, per la forta càrrega sexual que s’hi pot trobar, però no són els components que més s’adeqüen a l’hora d’identificar la novel·la. La passió d’Erzsebet és, per damunt de tot, una obra juvenil en clau adulta, amb un rerefons que reflecteix l’impacte de les emocions durant l’adolescència i que posa en evidència els paranys derivats de l’admiració i l’èxtasi que poden generar les descobertes compartides (tant físiques com intel·lectuals) amb algú que ja ha deixat enrere l’inici de la maduresa.

L’Amat és un noi estrany, d’aquells que romanen en solitud durant l’etapa escolar, amb un rendiment escolar mediocre i un panorama familiar patètic. Tanmateix, la seva existència es capgira amb l’aparició d’una professora de literatura que, amb un imponent aspecte físic, porta tots els adolescents de la classe de cap. Un contacte casual amb la mestra, l’Erzsebet, serveix per iniciar una amistat tumultuosa i poc clara però de la qual n’emergeix una bomba de sentiments per part de l’Amat.

Lluny de caure en l’argument típic de “dona madura inicia adolescent en la vida adulta i li descobreix la màgia de la literatura”, molt vist en anteriors obres (com El lector i Les llàgrimes de la senyoreta Marta, entre d’altres), Alexandre combina el misteri que emana de l’Erzsebet amb les hipòtesis fantasioses de l’Amat per teixir una novel·la que desprèn, en essència, passió i sensualitat. La trepidant mentalitat del protagonista empeny la història, que es nodreix d’escenaris opacs però alhora meravellosos per transportar el lector des d’una simple aula de Batxillerat, fins a una mansió de Barcelona i a un hotel de luxe de Berlín.

L’eclecticisme d’Alexandre crea una narració sobre la desestructuració familiar i les carències afectives que aquesta pot arribar a generar, però també desenvolupa una història amb un deix eròtic i d’amor romàntic que alhora disposa d’elements fantàstics i de vampirs. Mitjançant un estil directe, que se serveix dels monòlegs interiors de l’Amat i d’uns diàlegs plens de dinamisme, l’autor traça una novel·la on s’hi pot trobar de tot però que, al cap i a la fi, és un reflex molt acurat de les tumultuoses etapes de l’adolescència i de les passions desmesurades que arriba a generar.

També se n’ha parlat al blog Nosaltres llegim.

Anuncis

One thought on “La passió d’Erzsebet

  1. Quan he llegit el primer paragraf tenir clar que era un llibre que no m’interessava però la teva ressenya fa venir ganes de llegir-lo. NO n’havia sentit a parlar gens però si el veig a les llibreries potser m’hi animo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s