Dissabte

Magistral. McEwan emfatitza amb Dissabte l’essència de les minúcies que esdevenen imperceptibles, quelcom anònim i indiferent, però que, al capdavall, són element vitals de la pròpia existència. De l’acurada apreciació d’una vida desconeguda i irrellevant, McEwan n’extreu la bellesa dels petits detalls per demostrar que una bona novel·la no requereix acció i adrenalina sinó que el secret rau en fer aflorar allò que fa especials els personatges i la seva existència.

El protagonista de Dissabte, Henry Perowne, disposa d’una vida agradable i desitjable, que frega la perfecció. És un neurocirurgià reconegut que gaudeix intensament amb la seva feina i que, malgrat robar-li hores i hores, exerceix amb ganes i satisfacció. Perowne és un home alt i prim de mitjana edat, casat, i amb dos fills, un bon sou,. un cotxe de luxe i una casa que gairebé es podria dir mansió. Segueix perdudament enamorat de la seva dona, una advocada d’èxit, i estima amb bogeria els seus fills, dues futures promeses.

McEwan parteix d’aquesta situació ideal i estable per recórrer amb el lector el dia a dia de Perowne, denotant les mancances i els dubtes en la vida d’un protagonista que té tot el que buscava, n’és conscient, i s’esforça per gaudir-ne plenament. A mesura que avancen les hores d’un dissabte qualsevol, el lector desgrana l’ànima del protagonista per endinsar-s’hi i percebre la realitat a través de la mirada de Henry Perowne.

Amb la mateixa precisió excel·lent que McEwan atorga a Perowne, l’autor dissecciona un Londres convuls per la guerra de l’Iraq mitjançant els esdeveniments casuals que fan trontollar la tranquil·litat adjacent als dissabtes del protagonista. Dissabte és un exercici de narrativa acurat, que demostra sense escissions com la literatura és un tresor excel·lent per nodrir i fer créixer l’ànima.

Anuncis

5 thoughts on “Dissabte

  1. Caram, l’has puntuat molt bé. Encara no m’he posat mai amb McEwan, entenc que val la pena. És d’aquests autors que vaig veient i no m’atreveixo mai. Alguna recomanació, a banda d’aquest, per començar?

    • “A l platja de Chesil” és una obra més breu (però igualment intensa), com un tast de l’estil de McEwan. Pot servir per descobrir l’autor i saber si et convenç…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s