El secret del meu turbant

Afganistan, finals del segle passat. Una família esquerdada, una noia destrossada per les bombes i molta força de voluntat per tirar endavant. El secret del meu turbant és una d’aquelles novel·les on l’estil és el de menys perquè la història en si omple totes les vessants de l’obra. Amb un fil argumental sòlid i una narració sense redundàncies, Nàdia Ghulam i Agnès Rotger plasmen la realitat crua de la guerra civil afganesa i alhora posen de manifest que, davant les situacions límit, cal trobar força d’on sigui per tirar endavant.

La Nàdia és una noia demacrada per una bomba que ha caigut sobre casa seva. El seu germà gran és mort, el pare pateix una depressió i resta reclòs a casa i ni ella, ni la mare ni les germanes poden treballar perquè són dones i la llei talibana ho impedeix. Davant tantes restriccions, la Nàdia pren les regnes de les circumstàncies amb valentia i decideix fer veure que és un noi per aconseguir feina i portar diners a casa.

Les ganes de sobreviure i d’aprendre per damunt de tot empenyen la Nàdia dia a dia a seguir amb una farsa que li provoca una angoixa permanent i que es veu reforçada per la por constant del risc de ser descoberta. Durant deu anys, la Nàdia canvia la seva identitat i accedeix a un món que no li pertany, que està tancat a les dones. Aquesta aparent llibertat, però, té un cost elevadíssim: la incertesa de no saber qui és, de viure una vida que no és la seva.

És una història potent però malauradament real, d’aquelles que cal llegir per comprendre que, moltes vegades, les preocupacions que ens agombolen durant la rutina occidental són minúcies en comparació amb les penúries que, en un altre indret del món però en el mateix moment, molts estan intentant superar.

Anuncis

2 thoughts on “El secret del meu turbant

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s