L’hipnotitzador

Nova proposta de la literatura sueca que no fa decaure la bona crítica de tots els escriptors que han aparegut en pocs moments. En aquest cas, un crim horrible trasbalsa la vida d’un metge psiquiatre que es veu obligat a trencar una promesa professional i s’embolica d’un dia per l’altre en una història de girs sobtats i cops d’efecte fets amb molta gràcia.

L’assassinat de tots els membres d’una família, excepte el fill i la filla grans, fa arrencar una trama plena d’ombres i enganys. Erik Maria Bark és un hipnotitzador que es veu obligat a exercir perquè una de les víctimes de la masacre expliqui les seves vivències i ajudi així a la policia a trobar el culpable. El què sembla una nimietat donada la situació esdevé una tragèdia per al protagonista, que es veu imbuït en una història impròpia que poc a poc se li presenta com a coneguda. El què sembla una casualitat és quelcom premeditat en molts aspectes que es van destrenant a mesura que avancen les pàgines i que fan emergir antics errors i desenterren un passat obscur.

La combinació d’una intriga potent amb la quotidianitat i els problemes conjugals del protagonista fan de L’hipnotitzador una obra amena que enganxa tant pels misteris ocults com per la curiositat de saber com acabarà tot plegat, vida amorosa del protagonista inclosa. Tot i que en alguns moments la intriga decau, en general la història mostra una continuïtat que m’ha sorprès, ja que resulta que sota el sinònim de l’autor s’amaga una parella d’escriptors nòrdics que han elaborat la novel·la a quatre mans. Lluny de crear una història estroncada pels canvis d’escriptura, l’obra flueix del principi al final i no hi ha batzegades de canvis d’autor, fet que li aporta un punt positiu a l’hora de valorar-la.

Definitivament, els escriptors que ens arriben dels països nòrdics valen la pena, sobretot la novel·la negra sueca. És interessant accedir-hi ja que, a banda del fil conductor de cada obra en particular, ens donen una visió d’una societat ben diferent a la nostra i ens obren les portes a conèixer-la en tots els sentits.

Anuncis

4 thoughts on “L’hipnotitzador

  1. Bona molt recomanable, dels millors dialegs q he llegit ultimament
    Estic llegint la segona d’ells i encara crec q es millor..
    A llegir novela sueca!

  2. Retroenllaç: El contrato « Un racó per llegir

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s