Complicacions

Aquest cop m’he allunyat de la novel·la per endinsar-me en un món que, malgrat ésser proper a tothom, la majoria de vegades desconeixem perquè preferim girar-li la cara i deixar actuar als professionals. Complicacions és un recull d’experiències d’Atul Gawande, cirurgià nord-americà que narra des de dins un hospitalles anècdotes laborals d’un metge resident.

A l’hora de començar a llegir cal tenir molt clar que no hi ha ficció en l’obra, o almenys això afirma l’autor. Partint de la base que el que s’explica és real, jo també recomanaria fer una lectura el més objectiva i freda possible, ja que, vulguis o no, hi ha coses que és millor no saber quan et poden passar a tu. El fet que el lector es pugui trobar en alguna de les situacions del llibre espanta una mica, sobretot perquè a vegades és millor creure que els metges en saben molt i que no cometen errors.

Ara bé, per a aquells que els agrada conèixer totes les cares de la realitat, és una obra brutal. Gawande exposa situacions d’incertesa, de dubte, on els metges no coneixen exactament amb què s’enfronten i actuen per instint. A banda de les diverses malalties que s’expliquen, que tan sols deuen conèixer els especialistes però va bé de tenir una idea del què són, és una eina indispensable per entendre els facultatius en la seva pròpia pell. Les actuacions dels metges, els primers passos, els casos difícils i els dilemes a l’hora de comunicar males notícies es retraten en un llibre que esdevé una porta d’entrada a un escenari del qual només en coneixem el què veiem per la finestra (o almenys, aquest és el meu cas).

D’altra banda, l’autor planteja qüestions a debatre com la sanitat pública, els avenços mèdics a través de l’experimentació casual, el dolor com a fenomen social, la polarització entre les elevades inversions en cirurgia estètica i tractaments de bellesa i les subvencions per a investigació de malalties i molts altres temes que fan reflexionar sobre tot plegat. A més, l’estil amè amb què està escrit i les nombroses explicacions a l’hora de parlar de malalties, tractaments, cirurgies i diagnòstics fan que l’obra no sigui un tractat infumable de medicina, sinó un grapat de coneixements que tots podem comprendre i interioritzar. Fins i tot jo, que he defugit des de sempre qualsevol document sobre anatomia, he descobert ara que el cos humà és fascinant, com també ho és la feina de tots els professionals que treballen per combatre el dolor i posar remei a tot allò que ataca l’organisme i no ens deixa viure en pau.

Per a aquells que la vulgueu llegir, però, us recomano que si no teniu massa nocions d’anatomia (com és el meu cas) tingueu a mà algun atles senzill que expliqui on es troba cada peça del cos humà.

Ideal per a…tant professionals de la medicina, com futurs metges, com qualsevol persona interessada en conèixer casos i experiències dels facultatius.

Entrevista a Atul Gawande (en anglès):

http://www.charlierose.com/view/interview/10792

Anuncis

3 thoughts on “Complicacions

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s