Middlesex

Middlesex és una obra amb un argument molt especial, que trenca els tòpics sense convertir-se en extravagant. Jeffrey Eugenides ens presenta la història de Calliope Stephanides, una noia d’orígens grecs que viu amb la seva família als EUA. La protagonista retrocedeix unes quantes dècades i ens narra la història des d’uns inicis remots però cabdals per la seva vida, quan els seus avis eren adolescents.

La vida de Callíope transcorre amb normalitat fins que descobreix quelcom d’anormal en el seu desenvolupament com a dona durant la pubertat. Les supersticions, els tòpics, els metges incompetents i la ignorància es barregen mentre Callíope, sola, descobreix que pateix d”ambiguous genitalia”, una espècie d’hermafrodisme.

Descrita d’aquesta manera, la temàtica del llibre pot semblar des d’estranya fins a repugnant. Ara bé, l’obra ho explica tot amb un estil clar, simple i, sobretot, sense caure en la morbositat que podria despertar aquest tema. És una novel·la que serveix per conèixer, per fer extenses qüestions biològiques que no hauria arribat a entendre per mi mateixa. No crec que en cap moment aprofiti l’hermafrodisme per despertar el sensacionalisme barat que, en altres moments, s’ha derivat de tots aquests temes. A més, la novel·la ens apropa altres realitats que també m’eren pràcticament desconegudes, com per exemple les tradicions gregues, la història dels conflictes entre Grècia i Turquia i la situació dels immigrants als EUA durant els inicis del s.XX. Quina pega l’hi trobo? En alguns moments se m’ha fet llarga.

D’on ha sortit? D’un comentari de Chauchat al QL?

Anuncis

3 thoughts on “Middlesex

  1. Ai mira dins la desgràcia has canviat el disseny, i és molt xuli 🙂 No hi ha pica pica per celebrar la inaguració? jajaja.

    A mi el llibre no em va agradar, el vaig llegir fa molt de temps i el vaig deixar a mitjes. Molta gent me l’ha recomanat, però no m’acaben de venir ganes a tornar-lo a llegir…

  2. Sento discrepar amb la bajoqueta, però a mi em va agradar molt! Però aquesta és la màgia de la literatura (de l’art), que a totes ens arriba de manera “diferent”, no?

    I ara mateix canvio l’adreça d’aquest bonic racó!

    SU

  3. Retroenllaç: En una sola persona | Racó per llegir

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s