Ni d’Eva ni d’Adam

 Títol: Ni d’Eva ni d’Adam
 Autora: Amélie Nothomb
 Any de publicació: 2009
 Editorial: Anagrama / Empúries
 Pàgines: 192
 ISBN: 978-84-9787-391-8

Seguint l’estil característic de l’autora, Ni d’Eva ni d’Adam és un breu manuscrit que no deixa indiferent. En poques paraules, Nothomb trenca amb els tòpics de l’amor i expressa sense embuts la seva visió de les relacions humanes.

El relat, autobògràfic, ens explica la història entre Amélie, una noia belga que ha emigrat al Japó, i Rinri, un noi del país. Des de les primeres pàgines, la protagonista mostra el seu caràcter explosiu i decidit que enamora Rinri. Ell, l’altra cara de la moneda, és l’home perfecte: atent, honest, poc arrelat a les conservadores tradicions japoneses i atractiu.

El personatge d’Amélie, però, es desmonta de seguida: l’armadura que acompanya la noia amaga un passat caòtic i una infantesa trista. Amélie és instintiva, actua ràpidament i després pensa, però la seva ment és plena de dubtes i tremolors que no la deixen dormir. Com tothom, vaja.

L’egoïsme desvergonyit de la protagonista és una prova més de la naturalesa humana. Ara bé, al contrari de molta gent, ella no empra la hipocresia per fer veure el què no és o el què no vol.

Les excentricitats d’Amélie són la clau de la història i la seva conducta és tan estranya que frega el surrealisme. En un primer moment, les situacions que ens planteja l’autora poden semblar banals i estúpides, creades únicament per arrencar un somriure al lector o un arrufament de celles d’indignació. Tanmateix, darrere d’aquestes petites anècdotes hi ha una profunda crítica a l’espècie humana i les relacions sentimentals.

Ni d’Eva ni d’Adam és una història que desmitifica l’amor i t’ensenya a no creure en prínceps blaus ni en la felicitat pintada de rosa. No és una novel·la per a enamorats convencionals: en poc més de 150 pàgines, deixa clar que la felicitat va més enllà  d’un futur enganxifós compost de paraules dolces i gustos semblants.

Anuncis

One thought on “Ni d’Eva ni d’Adam

  1. Hola, Màgia, quina alegria que hagis obert un blog (i que m’hi hagis enllaçat). T’aniré llegint.

    No he llegit res d’aquesta autora, però n’he sentit a parlar molt d’ella, a veure si algun dia la llegeixo.
    Fins aviat.

    (Ara mateix t’enllaço)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s